Виклики об’єднують. Як Вулики Змістів допомогли вже півтисячі родин переселенців
26 Жов 2022

Із початку повномасштабного вторгнення соціальна ініціатива «Вулик Змістів» допомагає вимушеним переселенцям знайти домівку чи тимчасовий прихисток у громадах Львівщини, Івано-Франківщини та Вінниччини. Ініціатива впроваджується за підтримки Мережі правового розвитку.

Загалом з лютого 2022 року вдалося допомогти із житлом більше 500 родин (1595 переселенців/ок). Завдяки ініціативі не лише внутрішньо переміщені особи (ВПО) мають змогу знайти нові змісти і відродити втрачені, а й команди «Вуликів Змістів».

Коломия, Івано-Франківщина

Ініціатива «Вулик Змістів» започаткувалася у Коломиї Івано-Франківської області. Команда місцевих активістів /ок, почали допомагати поселяти внутрішніх переселенців ще з 24 лютого і мали вже значні результати: за лютий-початок квітня знайшли прихисток для 120 родин. Однак розуміли: в цій роботі їм бракує системного підходу. У його налагодженні допоміг програмний директор Мережі правового розвитку (МПР) Віталій Охріменко, який має значний експертний досвід щодо створення та впровадження сталих систем і саме в той час вимушено переїхав до Прикарпаття з Києва. Відтак, «Вулик Змістів» почав допомагати ВПО не лише з поселенням, а й надавати юридичну, психологічну, гуманітарну допомогу, допомагати з працевлаштуванням. Навіть займалися з дітьми, щоб надавати можливість їхнім батькам налагодити побут, опановувати нові професії чи інтегруватися. За цим підходом вони допомогли знайти житло ще 148 родинам (437 осіб).

«Ми налагодили велику кількість партнерств, – розповідає координаторка ініціативи, керівниця ГО «Трикутник» Соломія Зінець-Мацишин– Це і міська рада, й інші громадські організації, такі як «Сила громади», «молодіжна організація СТАН». На волонтерських засадах нам допомагали велика кількість знавців своєї справи, які змушені були через війну переїхати до Коломиї. З останнього, наприклад, запропонували безкоштовно створити дизайн нашого нового простору, де знаходитиметься команда «Вулика Змістів» та ГО «Трикутника». А в квітні вдалося відкрити безкоштовний прихисток тимчасового перебування завдяки місцевому бізнесу, який надав хостел на умовах, що ми його облаштуємо».

Ще одним прикладом гарного партнерства є співпраця з місцевим ЗМІ «Глузд», а його керівниця Олена Гелетюк шість місяців координувала публічні комунікації «Вулика Змістів».

«Ми мали за мету спонукати коломиян надати їхнє помешкання, а переселенців – звертатися до нас. Спонукали допомагати і гуртуватися. Знайомили з нашою командою. Розповідали про послуги, а також запрошували на події. Багато аналізували і вчилися, що вдається, а що не виходить. Наприклад, в якийсь момент зрозуміли, що переселенці мало користуються нашою Facebook-сторінкою, а більше їм буде в нагоді друковані матеріали. Отож розпочали їх розробляти та поширювати. Ці наші напрацювання стали корисними і для «Вуликів» у інших громадах. І, звісно, дуже багато працювали, щоб створити довіру до нас, бо це основа ефективності «Вулика Змістів», – розповідає Олена Галетюк.

На фото: розроблені друковані матеріали використовували «Вулики Змістів» у трьох громадах
На фото: Подія для переселенців «НЕвечірка», яку провели за сприянням Мережі правового розвитку та ДОМ4824. Фото з Facebook-сторінки «Вулика Змістів»

Серед викликів, з якими команда зараз має справу, – залучення вимушених переселенців до активностей. Досвід 2014 року показав, що ВПО дуже неохоче беруть участь в таких заходах. Попри це команда «Вулика Змістів» організовує інтеграційні події – мовні клуби, тренінги, заходи психологічної підтримки та багато іншого.

Завершено розробку процедури забезпечення роботою ВПО на прикладі Коломийської громади за методологією Service Design. Апробуючи на практиці етапи процедури, експерти допомогли працевлаштувати 6 переселенців / ок, навчили їх складати резюме, проходити співбесіди, створили канали комунікації з роботодавцями та багато іншого. Впровадження аналогічної процедури може допомогти ефективніше налагодити працевлаштування у інших громадах. За підсумками напрацювань експерти вже готують звіт, який невдовзі оприлюднять.

Кам’янка-Бузька, Львівщина

«Вулик Змістів» у м. Кам’янка-Бузька Львівської області за підтримки Мережі правового розвитку розпочинав свою роботу ще в березні 2022 року зі створення «банку житла». Окрім Кам’янка-Бузької, працює також у Добротвірській, Жовтянецькій, Новояричівській і Радехівській громадах. 

У співпраці з місцевою владою команда оперативно консультує переселенців щодо поселення, надає правову і психологічну допомогу. Загалом допомогли 376 родинам вимушених переселенців.

На фото: сім’ї переселенців під час консультування в м. Радехів

«Вулик Змістів» теж допомагає інтеграції переселенців. Влаштовували для них екскурсії містом у квітні-травні, організували відвідини виставки метрових Великодніх писанок, які подорожували з київського Добропарку по містах Львівщини, зокрема, й у Кам’янці-Бузькій. 

На фото: відновлювальні заняття для дітей з родин ВПО с. Прибужани. Загалом практична психологиня Зоряна Сторожинська провела заняття для понад 70 дітей сіл Кам’янка-Бузької територіальної громади

Згодом почали організовувати відновлювальні психологічні заняття з дітьми родин ВПО. Практична психологиня Зоряна Сторожинська вчила дітей долати страхи, налагоджувати комунікацію, проявляти свої сильні сторони і розуміти слабкі, краще розуміти навколишній світ. Такі заняття пройшли із серпня по вересень у трьох селах Кам’янка-Бузької територіальної громади.

«Кільком переселенцям ми також допомогли з працевлаштуванням, – розповідає координатор ініціативи Андрій Корбецький. – Дізнавались, що люди й самостійно змогли знайти собі роботу після того, як їхнє питання з житлом було вирішене».

Андрій Корбецький відзначає, що попри культурні особливості Львівщини, конфліктних ситуацій між місцевими жителями та вимушеними переселенцями за весь час було обмаль, більше ж – гарних прикладів комунікації. В разі ж виникнення таких ситуацій – команда завжди на зв’язку для оперативного вирішення, адже головна причина конфліктів, здебільшого, стосуються суперечок щодо ведення побуту і для його залагодження достатньо знайти інший прихисток.

На фото: надання консультацій з поселення, юридичної чи психологічної допомоги

Підходи та можливості «Вулика Змістів» застосовують і для ширшої допомоги в межах співпраці з Консультативно-координаційними центрами Львівської районної державної адміністрації.

«Дізнавшись, що Консультативно-координаційні центри стали допомагати ВПО, ми теж почали з ними співпрацювати. За допомогою онлайн-форми центр збирає потребу в юридичній, психологічній і гуманітарній допомозі. Маючи доступ до результатів,  можемо бачити, кому потрібні й розподіляти ресурси для задоволення потреб. Це також корисно і для координації роботи з іншими організаціями Львівщини. Таким чином не дублюємо роботу інших організацій, а взаємодоповнюємо один одного», – зазначає Андрій Корбецький.

«Вулик Змістів» і надалі продовжуватиме розвивати напрями поселення, надання юридичної і психологічної допомоги, проводитиме інтеграційні заходи. Окрім того, розпочнемо системну роботу щодо допомоги з працевлаштуванням вимушених переселенців.

Хмільник, Вінницька область

Хоча у Хмільнику Вінницької області ініціативу «Вулик Змістів» ГО «ПРАВО» впроваджує лише від початку липня, допомагати переселенцям почали з 24 лютого. Активісти і волонтери надавали юридичні консультації, організували пункт роздачі гуманітарної допомоги. Відкрили «банк речей». Облаштували простір для роботи із переселенцями – гуманітарний хаб «Мурашник». Все це функціонує і сьогодні з доповненням компоненту поселення, як частини «Вулика Змістів».

Команда «Вулика Змістів» уже поселила п’ять родин (13 осіб). Важливою частиною побудови стратегій відповіді на виклики є вивчення запитів і проблем ВПО. Кожен, хто приходить для отримання допомоги заповнює анкету та вказує свої додаткові потреби. «Наприклад, комусь потрібні, можливо якісь додаткові предмети побуту – меблі, посуд, дитяче харчування, засоби гігієни або психологічна чи юридична допомога. Ми бачимо ці запити і реагуємо на них. Так, згадую, як одній родині знайшли диван, іншій – кілька стільців і ще – матраци для ліжок», – розповідає комунікаційник «Вулика Змістів» Тарас Носальський. Окрім оперативного визначення потреб і проблем, ГО «ПРАВО» провели і глибше дослідження, деякі з цих результатів уже оприлюднені.

Окрім того, «Вулик Змістів» створює майданчики для спілкування вимушених переселенців та місцевих жителів, як-от: зустрічі з нагоди дня міста, щотижня проводять заходи з психологічної підтримки, клуб спілкування англійською, а для дітей від 10 років близько 15 заходів щомісяця з медіаграмотності, кібербезпеки, мінної безпеки та багато інших. Відповідно до потреби, організовують для дітей дошкільного віку заняття, аби створити додаткові можливості для їхніх батьків з облаштування побуту, пошуку роботи тощо. Активностей «Вулика Змістів», на які є запит, і які вдається реалізувати стало стільки, що їх вже важко розмістити в стінах гуманітарного хабу «Мурашник» і частина з них тимчасово проходить в приміщенні місцевого осередку організації ІНТЕРСОС.

На фото: воркшоп з підлітками

Команда «Вулика Змістів» також створює партнерства. Окрім співпраці з місцевою владою та організаціями, їм допомагали виробники кормів для тварин. Ще одним прикладом є розміщення і облаштування гуманітарного хабу «Мурашник» на символічних умовах оренди з місцевим бізнесом.  

А ще в команді тривалий час працюють п’ятеро волонтерок. Одна з них – місцева жителька, а інші вимушені переселенки. Вони мають різні професії та кваліфікацію – вчительки, IT, лікарка-інфекціоністка. Остання, до речі, відкрила в собі хист до роботи з дітьми та почала працювати на постійній основі в межах однієї з ініціатив.

«Ми й надалі продовжуватимемо діючі напрями, – розповідає координатор ініціативи Віталій Дорох. – Вони продовжують залишатися актуальними. Візьмемо, наприклад, напрям поселення. Сьогодні в Хмільнику зареєстровано понад 6 тис. переселенців. В нашому ж реєстрі – 105 запитів на житло і жодної пропозиції на надання житла. Розуміємо, що попереду багато роботи над створенням довіри до ВПО і до нас.»

На фото: Невечірка у Мурашнику, кожний займається чим хоче

«Зрушення потроху бачимо, – додає Тарас Носальський, – якщо півтора місяці на наші заходи приходили одні й ті ж переселенці й місцеві жителі, це загалом близько 15 осіб, то зараз на кожному заході з’являються нові люди».

Окрім поселення, надання психологічної, юридичної, гуманітарної допомоги, організації інтеграційних активностей, в перспективі команда планує надавати допомогу з працевлаштуванням. Однак, наразі для цього не вистачає ресурсів.

«Вулик Змістів» та Домівка

Окрім локального партнерства, Вулики Змістів мають і національне посилення. Завдяки співпраці з Українською освітньою платформою Вулики Змістів Коломиї та Кам’янки-Бузької зміцнили компоненти поселення, в межах проєкту «Домівка». Це поєднання ресурсів і досвіду.

Окрім того, завдяки цій співпраці в Коломиї з’явиться домівка для тимчасового перебування орієнтовно понад 70 вимушених переселенців. Для цього проходить капітальний ремонт колишнього дитсадка, з яким допомагає БУР.

Сьогодні триває набір волонтерів для ремонтних робіт. Це сьомий заїзд БУР-табору (всього таких планується 11)

У Кам’янці-Бузькій теж до кінця року з’явиться прихисток для 15 ВПО. Там облаштовують приміщення комунальної власності колишньої лікарні. Повністю завершити роботи з ремонту планують вже наступного року. Тоді ж загалом в ньому зможуть тимчасово перебувати 50 внутрішніх переселенців.

Рецепт допомоги

«Надаючи експертну підтримку місцевим активістам щодо розбудови комплексної допомоги внутрішнім переселенцям, ми враховували увесь той досвід розбудови екосистем доступу до правосуддя, який уже маємо в громадах, – зазначив програмний директор Віталій Охріменко, – Хоча і не проводили на початку повномасштабного вторгнення якихось спеціальних досліджень, бо треба було реагувати на виклики дуже швидко, але саме той досвід допоміг налагодити підхід до задоволення базових потреб, – поселення, надання юридичної, психологічні допомоги й інклюзивний підхід до цього. Сьогодні з численних досліджень ми бачимо, що наша стратегія була виправдана, а багато з напрацьованих рекомендацій дослідників ми вже впровадили».

Так команда Вуликів Змістів працює над тим, щоб допомога була комплексною. Як зазначене в рекомендаціях одного із свіжих досліджень: стратегії враховують контекст кожної громади і, в той же час, використовують єдиний підхід – врахування потреб кожного і кожної. Завдяки залученню широкого кола партнерств та співпраці з місцевою владою Вулики Змістів акумулюють інформацію про допомогу і не дублюють роботу інших структур. Наразі розроблена та успішно протестована процедура працевлаштування, яка допоможе більш ефективніше налагодити процес пошуку працівників і взаємодії з роботодавцями. У фокусі уваги Вуликів Змістів інтеграція ВПО у місцеві громади. Отриманих напрацювань достатньо, аби впроваджувати їх у інших громадах. 

Наразі команда Вуликів Змістів активно шукає нові партнерства та ресурси як для впровадження описаних підходів та планів в існуючих та нових громадах

Перший етап реалізації Ініціативи «Вулик Змістів»  став можливим за підтримки Global Giving Fund та в межах програми Мережі правового розвитку #StandWithUkraine.